Украйна е изправена пред "обезсърчаващи предизвикателства“, след като нейните войски са се изтегляли с повече от километър на ден през август, пише американският вестник The New York Times.

Стабилният напредък на Русия заплашва Източна Украйна. Ако войските й превземат Покровск, тя ще получи голямо стратегическо предимство при превземането на останалата част от Донбас.

Покровск се намира в центъра на много железопътни линии и автомобилни трасета в целия Донбас. Едно успешно руско настъпление теоретично може да прекъсне основните линии за снабдяване на войските в оставащите украински крепости в региона и да позволи на руските сили да застрашат позициите на ВСУ южно от града.

През изминалата седмица Украйна изпрати допълнителни войски за защита на фронтовите линии около Покровск. Русия премина от фронтална атака срещу града към настъпление на юг, за да разшири фронта и да застраши с обкръжение на украинските войски между Покровск и град Курахово.

Настъплението към Покровск бе най-успешната част от руската офанзива в Донбас това лято. В други области тя напредва по почти цялата източна фронтова линия, но след месеци на ожесточени битки постига само скромни успехи.

Въпреки че фронтовата линия напредна бързо в района на Покровск през лятото, като цяло руската офанзива в Донбас бе скъпа и постепенна. Междувременно Украйна започна изненадващо нахлуване в Курска област през август. Тя е превзела повече територия в Русия за един месец, отколкото Русия в Украйна през цялата изминалата година.Но нейните "завоевания“ на руска земя все още не са попаднали под сериозна контраатака.

Русия продължава да напредва в Донбас и президентът й Владимир Путин обяви, че Москва  няма да отклонява сили от района, за да противодейства на украинската офанзива в Курска област. Тази мимолетна фаза на войната обаче може да завърши с есенни дъждове, които ще ограничат движението и на двете страни, отбелязва изданието.