След изтеглянето си от Авдеевка украинските въоръжени сили (ВСУ) може да са в най-трудното си положение от първите месеци на руската инвазия през февруари 2022 г., тъй като руската армия насочва вниманието си към други пет важни направления по пътя към основната цел - Угледар, пише The New York Times.

Без нова американска военна помощ, Украйна изчерпва боеприпасите и се бори да възстанови силите си след две години война. Руските атаки са насочени в пет основни направления, през градове в източната и южната част на Украйна.

Сега ключовите битки са насочени към Мариинка, Работино, Кременная и Бахмут, докато превземането на Авдеевка позволява на руснаците да насочат вниманието си към друга важна украинска крепост - Угледар. През изминалата година руснаците многократно се опитваха да атакуват Угледар от юг, но безуспешно, претърпявайки поражение в една от най-големите танкови битки на войната в Украйна.

След като Мариинка е под контрол, руснаците могат да атакуват Угледар от север, пише New York Times. В момента те напредват през село Новомихайловка, което е на около 21 километра североизточно от Угледар.

Не е известно колко военни са групирали руснаците на това направление, въпреки че украински официални лица заявиха, че руската армия е запазила около 40 000 свои бойци в района на близкия Мариупол, за да извършва атаки от юг.

Не е ясно докъде руснаците ще успеят да прокарат офанзивата си отвъд Авдеевка или колко добре украинците са изградили следващите си отбранителни линии, но следващите големи населени центрове, в които живеят десетки хиляди цивилни, са само на 55 километра на запад.