Трудностите в хода на контраофанзивата на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) до голяма степен се дължат на факта, че твърде много войски, включително най-добрите бойни единици на Киев, са изпратени на грешните места на фронта, пише американският вестник The New York Times, като цитира официални лица от САЩ и други западни държави.

Основната цел на контранастъплението е да се прекъснат руските линии за доставки в Южна Украйна чрез отрязване на т.нар. сухопътен коридор между Русия и Кримския полуостров. Но вместо да се съсредоточат върху тази задача, украинските командири са разделили войските и огневата мощ приблизително поравно между бойните полета на изток и юг в страната, обясняват американски служители. В резултат голяма част от украинските сили са близо до Бахмут и други градове на изток, вместо до Мелитопол и Бердянск на юг, които имат далеч по-голямо стратегическо значение, обясняват официални лица.

Американски "плановици“ са посъветвали Киев да съсредоточи военните си към фронта в Мелитопол и да насочи вниманието им върху пробиването на руските минни полета и другите им линии на защита, дори това да означава "повече загуби в жива сила и оборудване“ за ВСУ.  

Само с промяна на тактиката и драматичен ход може да се промени темпото на контранастъплението, твърди "един американски служител, който подобно на останалите половин дузина западни служители, интервюирани за тази статия, говори при условие за анонимност“, обясняват от редакцията.

Друг американски служител коментира, че украинците са "твърде пръснати и трябва да консолидират бойната си мощ на едно място“.

Почти три месеца след началото на контраофанзивата украинците може би приемат съвета присърце, особено след като жертвите продължават да нарастват, а Русия все още има предимство във войските и оборудването, коментира вестникът.

Във видео телеконференция на 10 август генерал Марк Мили, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, британският му колега адмирал сър Тони Радакин и генерал Кристофър Каволи, командващият силите на САЩ в Европа, призоваха генерал Валерий Залужни да съсредоточи украинските сили на един основен фронт. Последният е дал съгласието си, твърдят източници на NYT.