През последните дни руските войски увеличиха усилията си да изтласкат украинските войски от Курска област. Това води до намаляване на контролираните от Украйна територии, които тя смята за важен лост за натиск върху Москва в евентуални преговори за прекратяване на войната, пише The New York Times.

Според изданието през последните дни руските войски са забили клин в западния край на украинската дъга, като са превзели най-малко три села. В същото време Украйна все още държи около 500 квадратни километра руска територия, спрямо около 700 през първите седмици на офанзивата, според Black Bird Group.

Както припомня NYT, офанзивата имаше две основни цели: да принуди Кремъл да отклони войски от други сектори на фронта, за да отговори на атаката, като по този начин намали натиска върху украинските сили; и да завземе територия, която Москва ще се опита да си върне, като потенциално ще я принуди да седне на масата за преговори.

Първата цел все още не е постигната, тъй като Кремъл прехвърля основно резерви от Русия и продължава настъплението си в Донбас, но с втората цел не всичко е толкова просто, отбелязва изданието:

"Украинските официални лица преследват втората цел като част от техния "план за победа“, за да тласнат Русия към мирни преговори... Но всяка руска офанзива в Курска област рискува да намали стойността на тази разменна монета“.

Според анализатора на Black Bird Group Емил Кастехелми руските контраатаки постоянно намаляват политическото значение на контролираната от Украйна територия в Курск и ако настоящата тенденция продължи, украинците може да трябва да преразгледат присъствието си в региона и бъдещето на цялата операция.

Не е ясно дали Украйна ще успее да запази контролираната от нея руска територия. По-рано коментатори предположиха, че Украйна ще може да задържи позицията си поне няколко месеца, тъй като Руската федерация страда от логистични проблеми и дезорганизация. Тези прогнози обаче бяха направени преди последните руски контраатаки.

"Украйна може да се надява да използва територията на Курска област като разменна монета в мирните преговори, за да я размени за земи, завзети от Русия в Украйна, но Москва досега не е показала желание да участва в преговорите, докато има предимство на бойното поле ", обобщава NYT.