Поради разрушенията електроцентралите в Украйна могат да произвеждат само една трета от електроенергията, която са осигурявали преди началото на войната, съобщава американският вестник The New York Times.

Особено лошо изглежда положението за топлоелектрическите централи, които са един от основните елементи на енергийния баланс на Украйна, поясняват от редакцията.

В резултат на "енергийния терор“ на руснаците производственият капацитет на Украйна е намален наполовина, поради което през зимата електроцентралите в страната ще могат да генерират само една трета от предвоенните количества електроенергия.

"Централите ще произведат 4,5 гигавата електроенергия тази зима, една трета от предвоенното производство на страната, според данни на ООН“, се казва в статията.

В материала се подчертава, че като цяло производственият капацитет на Украйна е намалял наполовина в сравнение с предвоенното ниво.

"Вярно, Украйна значително увеличи способността си да сваля руски ракети и безпилотни апарати, преди да се доближат до електропреносната мрежа. Сега разполага с мощни системи за противовъздушна отбрана и украински официални лица казват, че са изградени укрепления около критични енергийни съоръжения“, допълва NYT.