Войници от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) обвиняват командването на 41-ва бригада за провала на отбраната на Торецк, пише The New York Times.

Според бойците настъплението е започнало два дни след завършването на ротацията: 24-та бригада е прехвърлена в Часов Яр, а 41-ва заема нейното място. Военните отбелязват, че са видели признаци на подготовка за настъпление и са предупредили командването за това.

 "Беше голяма грешка, че бяхме отстранени оттам“, отбеляза сержант Ляхович.

В резултат на това 41-ва бригада не беше готова да защитава Торецк, тъй като не познаваше района. Командирът на бригадата беше критикуван за неясни заповеди и бавно реагиране на променящите се условия.

"Има загуби в батальона поради безсмислени заповеди на старши командира на 41-ва бригада“, казва старши лейтенант Евгений Строкан, командир на взвод бойни безпилотни самолети от 206-ти батальон за териториалната отбрана, чиито бойци бяха прехвърлени на подчинение на 41-ва бригада.

➖"Това вече е аксиома на войната – старшите командири в преобладаващото си мнозинство не могат или не желаят да оценят обективно способностите на своите подчинени“, посочва заместник-командирът на 206-и батальон Роман Куляк.