Украинските военни се оттеглиха от руините на Угледар. Градът служи като жизненоважен отбранителен бастион за Украйна в продължение на почти три години и сега руснаците ще се възползват от контрола върху него, пише американският вестник The New York Times.

Загубата на Угледар ще усложни отбраната на югозападната част на Донецка област за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). И Русия ще получи нов настъпателен вектор в посока Покровск.

За ВСУ Угледар бе удобен отбранителен бастион. На север и запад от него има само малки села и много малко географски обекти, за които украинската отбрана да се укрепи.

Изтеглянето на украинските подразделения от този град също вероятно ще намали натиска върху руските линии за доставки между окупираната част на Донбас и Крим, тъй като ВСУ сега ще бъдат по-далеч от критичните железопътни линии и пътища в окупираната територия.

Петр Андрющенко, съветник на кмета на Мариупол в изгнание, смята, че задържането на Угледар ще позволи на руснаците да възстановят логистиката си в Южна Украйна. Според него това ще включва "системна експлоатация на железницата“ от Русия до пристанището в Мариупол.