Белият дом не е готов за по-широко въвличане във войната с Русия, за което настоява Киев, коментират в редакцията на американския вестник The New York Times.

"Американските и украинските приоритети се разминават“, обяснява изданието, като цитира думите на пожелали анонимност съветници на американския президент Джо Байдън.

"В този момент Украйна няма какво да губи от ескалация на отношенията с Русия. Но Байдън има много за губене. В Белия дом има видима загриженост, че президентът на Русия Владимир Путин ще разположи ядрени оръжия на бойното поле – в опит да убеди света, че ако Украйна продължи да хвърля американски бомби и ракети на руска територия, той няма да се поколебае да използва най-мощните оръжия срещу страната“, се казва в статията.

Държавният глава на Украйна Володимир Зеленски от своя страна "отхвърли ядрените опасения като прекомерни“.

За Вашингтон също не е ясно как точно може да изглежда "приемливият край“ на войната в Украйна. "Официално Украйна все още говори за пълна победа“, но "Русия изглежда набира скорост“, се казва още в статията.

Байдън изпитва затруднения с "управлението на двамата най-трудни съюзници на Америка, президента Владимир Зеленски в Украйна и израелския премиер Бенямин Нетаняху“. В редакцията са убедени, че и двете войни – в Украйна и в Израел – навлизат в решителна повратна точка.