В условията на значително числено превъзходство на Русия Украйна е принудена да прибегне до тактиката на бавно отстъпление с ожесточени боеве в опит да изтощи руските войски, пише The New York Times.

Изданието отбелязва, че през последните месеци Украйна е изгубила контрола над редица доста значими градове - всеки от тях след ожесточени боеве, които понякога са продължавали с месеци. На първо място в този списък е Мариинка през декември и януари, след това Авдеевка, а онзи ден украинските въоръжени сили се изтеглиха от Угледар.

Въпреки че за външните наблюдатели бавното отстъпление на Украйна може да изглежда като окончателен завой към военно поражение, украинските командири и военни експерти отричат това. Според тях в момента на фронта се води битка, чиято цел не са териториалните придобивки, а изтощаването на Русия, за да се прекъсне способността й да продължи да воюва.

Русия има превъзходтво във всички видове военни ресурси и оръжия, така Украйна е принудена да "разменя територия за руски загуби", твърди Николай Белесков, анализатор в правителствения Институт за стратегически изследвания на Украйна. Идеята е да се оттегли от град, набелязан от Русия, след като руснаците са понесли максимални загуби в опита си да го превземат, допълва УНИАН.

"Тази война няма да се реши от това кой контролира Угледар или други тактически градове на фронта. Става въпрос за това колко войници са изразходвали руснаците в опит да превземат Угледар в сравнение със загубите, които са понесли украинците, опитвайки се да го задържат", коментира Франц-Щефан Гади, военен анализатор от Виена.

Като се има предвид обаче способността на Русия да компенсира огромните си загуби, възниква въпросът колко територии ще бъдат принудени да отстъпят украинците, преди руската армия да се изтощи, отбелязва NYT.

Паси Паройнен, военен експерт във финландския изследователски център Black Bird Group, отбелязва, че през последните два месеца Русия напредва с темпове, невиждани от началото на войната, и е завзела три пъти повече територии, отколкото през юни и юли.

NYT се пита доколко реалистична е стратегията на Украйна, като се има предвид, че Владимир Путин е поставил икономиката на военна основа и не показва признаци, че е готов да спре да воюва.

Анализатори от британския Кралски институт на обединените служби изчисляват, че при сегашния брой жертви и темповете на ново производство Русия вероятно ще изчерпи запасите си от бойни бронирани машини до 2026 г.