През 2017 година, докато все още е заемал президентския пост в САЩ, Доналд Тръмп се е интересувал от мнението на руския държавен глава Владимир Путин относно възможните доставки на оръжие на Киев от Вашингтон, съобщава американският вестник The New York Times.

Според информация на редакцията на среща с Путин на 7 юли 2017 година в Хамбург, Тръмп, отбелязвайки, че неговата администрация разглежда възможността за предоставяне на оръжие на Украйна, е попитал: "Какво мислите?“ Путин отговорил, че това би било грешка. Както посочва вестникът, руският президент е казал на Тръмп, че украинците пак ще искат повече, независимо какво им дават САЩ.

Един от събеседниците на изданието отбеляза, че Тръмп е попитал Путин за Украйна по време на първия му телефонен разговор от встъпването му в длъжност. Руският лидер говорил за дълбоко вкоренената корупция в бившата съветска република, която Тръмп не оспорил, нито защитил украинските власти.

По време на настоящата си предизборна кампания Тръмп многократно е обещавал, ако спечели президентските избори през ноември, ще разреши украинския конфликт преди встъпването си в длъжност на 20 януари.