След като Доналд Тръмоп напусна Белия дом, екипът му работи върху документи, които биха предоставили правна обосновка за "използване на военните за налагане на закона у дома“, пише американският вестник The New York Times. Публично съратниците на републиканеца споменават армията в контекста на нелегалната имиграция, но писмо "от група, тясно свързана с Тръмп“ предполага, че те насаме са обсъждали възможността да използват войски за "спиране на вълненията“, обясняват от редакцията.

Изданието отбелязва, че законът Posse Comitatus, приет в САЩ след Гражданската война, забранява намесата на въоръжените сили в делата на правоприлагащите органи. Изключения обаче са предвидени в Закона за въстанието от 1807 година, който позволява на президентите да използват федерални войски в страната, ако сметнат за необходимо, включително без съгласието на държавните власти.

По време на първия си президентски мандат, припомня NYT, Тръмп нарече съветниците си "губещи“, защото се противопоставиха на идеята му да използва федерални войски за потушаване на масовите протести във връзка със смъртта на Джордж Флойд. По време на настоящата предизборна кампания Тръмп увери, че ако се върне в Белия дом, ще изпраща армия, ако е необходимо, без искане от щатските власти. По-специално, на митинг в Айова през 2023 година той обеща да използва федералните сили, за да "освободи градовете ни от престъпност“. Тогава той определи градове като Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис и Сан Франциско "свърталища престъпността“ и подчерта, че те се управляват от демократите.