"Бомбардиран и поразен, градът се готви за поредната руска атака.

Жителите на град Суми, в Североизточна Украйна, отблъскват силите на Москва през 2022 г. Сега, след месеци на наказателни въздушни удари, градът се готви за нова офанзива", пише The New York Times.

През 2022 г. жителите на града претърпяха съкрушителни удари от руските военни. Сега украинските власти все по-често предупреждават, че градът е цел на нова офанзива на руските войски, струпващи се на границата.

"Настроението е много тревожно. Хората четат новините, хората четат каналите в Telegram и не могат да пренебрегнат новината за възможна атака срещу Суми", е заявил 38-годишният капитан Дмитро Лантушенко, говорител на 117-та бригада за териториална отбрана, дислоцирана в Суми.

Той е отбелязал, че села и градове по-близо до границата вече са обстрелвани всеки ден, а управляеми бомби, ракети и дронове удрят фабрики и електроцентрали в индустриалната зона на Суми. В същото време областният център, както и по-голямата част от Украйна, се намира в условия на прекъсване на електрозахранването.