САЩ все още не са потвърдили, че Русия е използвала хиперзвукова ракета "Циркон“ по време на атаката срещу Киев от 7 февруари, отбелязва американският вестник The New York Times.

Експерти от Киевския научноизследователски институт по съдебна експертиза потвърдиха, че Русия за първи път е използвала "Циркон“ срещу Украйна на 7 февруари. Самата Руска федерация не е коментирала информацията, а САЩ от своя страна все още не са я потвърдили.

"Американски служители, пожелали анонимност, казаха, че оценяват това изявление, но не можаха да потвърдят използването (на "Циркон“ – бел. ред.) във военните действия на 7 февруари“, подчертават от редакцията.

Сидхарт Каушал, научен сътрудник и експерт по военноморска мощ в Кралския институт на обединените служби на Великобритания, отбеляза, че ракетата е тествана през 2015 година, а през 2022 година руснаците обявиха, че е готова за използване в бойни действия. Според експерта ракетата е тествана на два бойни кораба - фрегатата от клас "Адмирал Горшков“ и подводница от клас "Ясен“. Но сега тези военни плавателни съдове не са разположени в Черно море, припомня изданието.

"Би било необичайно ракета да бъде изстреляна за първи път в битка от кораб, от който никога преди не е била тествана“, коментира Каушал.

NYT пише, че през последната година противовъздушната отбрана на Украйна се е показала ефективна, но през последните месеци Руската федерация е започнала да извършва по-сложни атаки с помощта на различни видове ракети и атакуващи дронове.

Ако предварителното описание на Русия за възможностите на ракетата е правилно, казват експерти, тя може да избегне мощна противоракетна отбрана като разработената от САЩ система Patriot, която Украйна използва за сваляне на други руски хиперзвукови и крилати ракети.

Авторите на публикацията допълват, че ако описанието на ракетата е точно, то "Циркон“ може да се окаже една от най-бързите по рода си в света.