Представители на Белия дом и Пентагона са предупредили, че САЩ скоро няма да могат да осигурят снабдяването на украинските батареи на системата за противовъздушна отбрана Patriot с ракети-прехващачи, съобщи The New York Times.

Системите Patrit са от решаващо значение за противовъздушната отбрана на Украйна при отблъскването на руските въздушни атаки в цялата страна. Според NYT една прехващаща ракета Patriot може да струва от 2 до 4 млн. долара.

Откакто Русия разгърна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Москва е изстреляла над 3800 самоделни боеприпаси и 7400 ракети на територията на Украйна, убивайки и ранявайки цивилни граждани, както и повреждайки критична гражданска инфраструктура.

Сред гамата от оръжия за противовъздушна отбрана на Украйна само Patriot са предназначени да противодействат на балистични ракети. Откакто са пристигнали в Украйна, системите са променили битката за небето, се отбелязва в статията на NYT.

Украйна свали рекорден брой балистични ракети с въздушно базиране "Кинжал", които Русия изстреля срещу страната на 2 януари, заяви главнокомандващият на Украйна Валерий Залужни. Военновъздушните сили съобщиха, че са прихванали всичките 10 ракети "Кинжал", които Русия изстреля на 2 януари, като са използвали системи за противовъздушна отбрана Patriot, допълва Kyiv Independent.

"Ако ракетите бяха поразили целите си, последствията щяха да бъдат катастрофални", написа Залужни в X.

На 31 декември украинските военновъздушни сили съобщиха, че от 4 май до края на 2023 г. са свалили 15 ракети "Кинжал".