Администрацията на държавния глава на САЩ Джо Байдън планира изпращането на допълнителни партиди касетъчни боеприпаси на Украйна, съобщава американският вестник The New York Times, като припомня, че първият транш от спорните снаряди бяха предоставени на военните на Киев преди два месеца.

Източници на изданието твърдят, че решението на Вашингтон следва да бъде реализирано "в близко бъдеще“, за да се избегне ситуация, в която Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) остават без боеприпаси от този вид. От редакцията цитират думите на украински военни, според които касетъчните снаряди са много ефективни.

"Те са супер ефективни. Когато нашите момчета видят как ги използваме срещу врага, настроението им се повдига“, разказва Сергей, украински морски пехотинец, участвал в битките за Урожайное.

През юли САЩ предадоха първите касетъчни боеприпаси на Украйна като временно решение на проблема с доставката на артилерийски снаряди.

По-рано Байдън увери, че подобни боеприпаси ще помогнат на украинската армия да продължи контранастъплението. Също така американските медии съобщиха, че САЩ планират да доставят на Украйна касетъчни боеприпаси за реактивна артилерия.

Русия също използва касетъчни боеприпаси на бойното поле в Украйна, подчертава вестникът.