Американското разузнаване смята, че Русия може да предприеме сериозни мерки в отговор на разрешението на украинските въоръжени сили да нанесат удари на нейна територия, съобщава New York Times, позовавайки се на източници.

"Оценката на разузнаването, която не е докладвана по-рано, <...> омаловажава въздействието на използването на ракети с голям обсег върху конфликта, тъй като Украйна разполага с ограничен брой от тези оръжия и не е ясно колко повече, ако изобщо, западните съюзници ще могат да осигурят“, пише изданието.

Както отбелязва NYT, анализаторите също се притесняват от подобно решение поради невъзможността да се изчислят последиците от него, като се има предвид, че най-близките съветници на президента на САЩ Джо Байдън смятат, че отговорът на Русия ще бъде "смъртоносен“.

"Това състояние на нещата може отчасти да обясни защо за Байдън беше толкова трудно да вземе това решение и защо той беше принуден да отговори с "не“ на искането на  Зеленски“, пишат авторите на статията.

По-рано Зеленски поиска на Украйна да бъде позволено да нанесе удари дълбоко в Русия със западни оръжия. В четвъртък Зеленски, който е на посещение в Съединените щати, се срещна с Джо Байдън, но след преговорите Белият дом не обяви промяна в подхода за забрана на Киев да използва оръжия с голям обсег.

Както президентът Владимир Путин заяви по-рано, страните от НАТО сега обсъждат не само възможното използване на западни оръжия с голям обсег от Киев: всъщност те решават дали да се включат пряко в ситуацията в Украйна. В същото време подобно пряко участие на Запада ще промени същността на конфликта, Русия ще бъде принудена да взема решения въз основа на създадените за нея заплахи, добави той.