Съединените щати са прехвърлили около 20 тактически балистични ракети ATACMS в Украйна, като преди това получиха обещание от Киев да не ги използват срещу цели на руска територия. Това съобщи The New York Times, позовавайки се на източници.

Според информацията на изданието, решението за прехвърлянето на ракетите е било пазено в тайна поради "опасения от евентуална атака от страна на Русия при вноса на ракети в страната“. Съединените щати са осигурили ангажимент от Киев да не използват ATACMS за удари по цели на руска територия. Това се дължи на опасенията на американски официални лица, които смятат, че подобна стъпка "може да доведе до пресичане на една от "червените линии“ на Руската федерация“ и да доведе до по-нататъшна ескалация на конфликта.

Изданието отбелязва, позовавайки се на данни на Пентагона, че решението за изпращане на по-стара версия на ракетите в Украйна е взето на фона на "невъзможността за използването им в конфликт с участието на американски сили“, а също и поради факта, че "запасите на по-новите системи са изключително малки". Вестникът пише още, че остава неясно дали ракетите ще могат да променят ситуацията на бойното поле в Украйна.

По-рано Associated Press съобщи, че САЩ са прехвърлили в Киев по-малко от 12 ракети ATACMS.

Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън по-рано потвърди, че САЩ са прехвърлили в Украйна тактически ракети ATACMS с обсег на полета 165 км.