В края на 2022 година администрацията на президента на САЩ е създала работни групи за разработка на план на действие в отговор на възможно използване на ядрено оръжие от Русия в Украйна. Но този отговор е трябвало да бъде неядрен, пише The New York Times, позовавайки се на анонимни американски чиновници.

Според информацията на изданието Белият дом смята, че отговорът на САЩ на тази заплаха трябва да бъде неядрен, но отбелязват, че това трябва да е някаква "драматична реакция“ - може би дори конвенционална атака срещу силите, които са изстреляли ядрени оръжия.

Администрацията на президента Джо Байдън е убедена, че в противен случай рискуват да насърчат не само руския президент Владимир Путин, но и всеки друг авторитарен лидер с ядрен арсенал, голям или малък, се казва в публикацията.

Според NYT някои смятат, че публичните предупреждения от Руската федерация, че Украйна се готви да използва "мръсна бомба“, са създаване на повод за превантивен ядрен удар.

Военните игри в Пентагона и мозъчните тръстове около Вашингтон си представят, че използването на тактически оръжия от Путин - може би последвано от заплаха за взривяване на още - може да се случи при различни обстоятелства, отбелязва вестникът.

Една от симулациите, се казва в материала, предвижда успешна украинска контраофанзива, която би застрашила контрола на Русия над Крим, докато друга предвижда искането на Москва към Запада да спре всяка военна подкрепа за Киев, за да раздели НАТО.

NYT посочва, че в средата на ноември 2022 г. директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се е срещнал с ръководителя на руското външно разузнаване Сергей Наришкин, където първият е дал да се разбере, че "ще има тежки последствия за Русия“.

 "Наришкин се закле, че е разбрал и че Путин не възнамерява да използва ядрено оръжие“, казва директорът на ЦРУ.