САЩ и Украйна търсят нова стратегия за отблъскване на руските войски, която биха могли да започнат да прилагат в началото на 2024 година, съобщава американският вестник The New York Times, като се позовава на официални лица и военни.

По думите им САЩ настояват за консервативна стратегия за Украйна, която да се фокусира върху задържането на контролирана от Киев територия, окопаване и подсилване на военните до 2024 година.

Според американски служители без нова стратегия и допълнително финансиране Украйна може да загуби войната.

Представители на президента на САЩ казват, че Владимир Путин залага на намаляване на американската подкрепа, посочвайки неотдавнашните му изявления, съгласно които ако на Украйна свършат съюзническите снаряди, Русия ще спечели конфликта за броени дни.

В същото време, отбелязва The New York Times, Киев иска да премине в офанзива, надявайки се по този начин да привлече вниманието на света. Американски служители обаче предупреждават, че Украйна ще трябва да се бори с ограничен бюджет.

В САЩ обаче са уверени, че стратегия за задържане на териториите, контролирани от Киев, и увеличаване на способността на страната да произвежда оръжия до 2024 година, ще увеличи самодостатъчността на Украйна и ще гарантира, че тя може да отблъсне всяка нова руска агресия.

Според публикацията украинските служители изучават стратегии, базирани на успешните дълбоки удари на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Крим от миналата есен, така че те търсят креативни начини да извадят Руската федерация от равновесие чрез атаки срещу военни заводи, оръжейни складове и железопътни линии, използвани за транспортиране на боеприпаси, както чрез постигане на символични победи.

Служители на правителството на САЩ казват, че без промяна в стратегията 2024 година може да бъде като 1916 година, най-смъртоносната от Първата световна война, когато хиляди млади хора загинаха, а фронтовата линия остана почти без промени.

В същото време високопоставени американски служители уверяват пред редакцията, че са отворени за някои нови идеи от Украйна, като посочиха, че дълбоките удари на ВСУ срещу Крим през есента се оказаха фатални за Русия, така че американските стратези вярват, че Киев може да надгради този успех през 2024 година, дори ако значителна част от енергията му бъде изразходвана за възстановяване на силата му.

Пентагонът също реши да изпрати генерал-лейтенант Антонио Агуто, който ръководи подкрепата за Украйна от база в Германия, за продължителен престой в Киев, където той ще работи директно с военното ръководство на страната, за да подобри съветите, предлагани от САЩ, допълниха източниците на изданието.

Ден по-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Вашингтон ще помогне на Киев да създаде сили за отблъскване на руската агресия през следващите години.