САЩ планират да изпратят повече бойни самолети в Близкия Изток в отговор на заплахите на Иран да атакува Израел, съобщава американският вестник The New York Times.

Пожелал анонимност американски служител разкри пред изданието, че в Близкия Изток Вашингтон предприема "необходимите мерки“ за подобряване на бойната готовност и защита на американските войски и съюзници от всякакви заплахи от Иран или подкрепяни от Техеран групировки.

Според NYT все още не е решен въпросът колко американски самолета ще бъдат изпратени в региона. Също така подобно прехвърляне все още не е окончателно одобрено от висши служители на Пентагона, включително министъра на отбраната Лойд Остин.

Източниците на изданието отбелязват, че САЩ искат "да изпратят необходимия брой самолети възможно най-бързо“, които ще помогнат за защитата на Израел, без да създават впечатление за ескалация на конфликта.

Белият дом е убеден, че Иран планира да атакува Израел в отговор на ликвидирането на политическия лидер на ХАМАС Исмаил Хания в Техеран по-рано тази седмица, съобщи по-рано новинарският портал Axios.

Позовавайки се на трима пожелали аниномност американски служители, медията докладва, че всяко иранско "отмъщение“ се очаква да бъде подобно на атаката срещу Израел от 13 април, но потенциално по-мащабна. "Хизбула“ може да се присъедини към тази операция. Според портала Пентагонът и Централното командване на САЩ провеждат подготовка, подобна на тази, която направиха преди атаката през април. Това включва подсилването на американски военни активи в Персийския залив, Източното Средиземноморие и Червено море.