В началото на юли руският министър на отбраната Андрий Белоусов се е обадил на ръководителя на Пентагона, за да го информира за предполагаемата украинска "тайна операция" срещу Русия, пише New York Times, позовавайки се на свои източници.

Както отбелязва изданието, Лойд Остин е получил неочаквано обаждане от Белоусов с молба за разговор.

Според американски служители разговорът е проведен на 12 юли, а целта ми е била да предаде предупреждение за разкритата от руснаците "украинска тайна операция" срещу Русия, която според тях е одобрена от САЩ. Белоусов е попитал Остин дали в Пентагона знаят за тази операция и дали разбират, че "тя може да доведе до изостряне на напрежението между Москва и Вашингтон".

Представителите на Пентагона са били изненадани от това изявление.

"Но каквото и да е заявил Белоусов, и тримата представители на Пентагона отбелязаха, че информацията е взета под внимание и американските военни са се свързали с украинците, като са подчертали, че ако те планират нещо подобно, по-добре е то да не бъде реализирано", пише американското издание.

Въпреки дълбоката зависимост на Украйна от САЩ за военна, разузнавателна и дипломатическа подкрепа, украинските официални лица не винаги са прозрачни с американските си колеги относно техните военни операции, особено тези, насочени срещу руски съоръжения зад вражеските линии. Тези операции разочароват американските служители, които смятат, че те не само не са подобрили позицията на Украйна на бойното поле, но също така са рискували да отблъснат европейските съюзници и да разширят войната", добавят от NYT.

Изданието също така отбелязва, че операциите, предизвикали безпокойството на САЩ, включват удари по руска военновъздушна база на западния бряг на Крим, експлозията на камион на Кримския мост и удари с дронове дълбоко в руска територия.

Украински официални лица са отказали да коментират въпроса, от Кремъл също са отказали да коментират въпроса пред американската медия.