Руските войски се приближават към ключов град в Източна Украйна, започвайки една от най-бързите офанзиви от първите дни на конфликта. Превземайки Покровск, Русия ще получи значително стратегическо предимство при превземането на останалата част от Донбас, пише The New York Times в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Покровск се намира на пресечната точка на ключови железопътни и магистрални пътища в Донбас. Една успешна руска офанзива ще прекъсне основните пътища за снабдяване на украинските войски в оставащите крепости в региона и ще позволи на силите на Москва да застрашат украинските военни позиции южно от града.

Украйна е изправена пред огромни предизвикателства. През август нейните войски се оттегляха повече от километър и половина на ден.

Между фронтовата линия и града остават две плътни линии от укрепления с противотанкови ровове за предотвратяване на пробива на руската техника и десетки заобикалящи окопи за защита на пехотни и минохвъргачни части.

През изминалата седмица Украйна разположи подкрепления за защита на линиите около Покровск. Русия премина от фронтална атака срещу града към настъпление от юг, за да разшири фронта и да застраши с обкръжение украинските войски между Покровск и град Курахово. Дъгата, която руските войски вече са образували в района, е техника, наречена "котел“.

Атаката срещу Покровск беше най-успешната част от руската офанзива в Донбас миналото лято. Руските войски напредват в други части на източния фронт, но след месеци на ожесточени битки постигат само скромни успехи. Така за цяла година атаки срещу град Часов Яр, разположен на командваща височина, руските войски напреднаха само пет километра.

Въпреки бързите смени на фронтовата линия около Покровск, цялостната руска офанзива в Донбас остава бавна и скъпа.

Междувременно Украйна предприе изненадваща офанзива през август, въпреки че завладените територии все още трябва да бъдат защитавани в нещо, което обещава да бъде сериозна руска контраатака.

Все пак Русия продължава да напредва в Донбас и президентът Владимир Путин заяви, че неговата армия няма да отклонява сили, за да се изправи срещу украинските въоръжени сили на нов фронт.

Бързата фаза на конфликта може да завърши с есенни дъждове, което ще ограничи мобилността и на двете страни, тъй като всички пътища с изключение на асфалтовите ще станат практически непроходими за тежка техника поради разпутицата.