Най-вероятно руснаците са успели да забавят украинското настъпление в Курска област, но боевете продължават, пише The New York Times, като се позовава на мнението на анализатори.

Паси Паройнен, анализатор от финландската организация Black Bird Group, която анализира сателитни снимки и публична информация от социалните мрежи, е убеден, че Москва е успяла да забави настъплението на украинските сили.

"В момента навлизаме във фаза, в която вече са постигнати лесни успехи. В тази фаза се наблюдава най-бързото придвижване през първите три дни. И мисля, че вчера започнахме да виждаме последствията от руския отговор", обяснява той.

Както отбелязва NYT, крайната цел на Украйна в тази офанзива все още не е ясна. Някои анализатори предполагат, че Киев се надява да отдалечи руските войски от фронтовата линия в самата Украйна, макар че според анализаторите това не се е случило.

Според анализ на Института за изследване на войната, базиран във Вашингтон изследователски център, Русия изглежда разчита предимно на части, които вече са били разположени в близост до района, за да отблъсне украинската офанзива. Повечето от тези части се състоят от наборници и нередовни войници, за разлика от калените войници, които се сражават в Украйна.

Паройнен заявява, че малък брой руски войници вероятно все още се държат в центъра на Суджа, докато украинците се опитват да изградят отбранителни съоръжения източно от града. Но той също така отбелязва, че украинците са се сблъскали с твърда съпротива, когато са се опитали няколко пъти да установят контрол над Коренево, град на около 30 мили северозападно.

"Това вероятно е причинило много проблеми на украинците", смята той.

Досега обаче Русия все още не се е отказала от офанзивата си в Донбас и не е изтеглила войските си оттам. През последните дни руснаците предприеха атаки край градовете Часов Яр, Торецк и Покровск.