Русия вероятно се готви да тества експериментална крилата ракета, която може да носи ядрена бойна глава, пише The New York Times.

Движенията на самолети и превозни средства на и в близост до площадка в далечна арктическа част на Русия съответстват на подготовката за тестови изстрелвания на ракетата "Буревестник" или SSC-X-9 Skyfall (по обозначение на НАТО) през 2017 и 2018 г.

Според NYT все още не е известно дали ракетата вече е била тествана или ще бъде тествана скоро. През последните две седмици САЩ експлоатират самолети за наблюдение в близост до базата - малко повишена активност, която може да е повод за тревога от страна на Вашингтон.

Изданието анализира сателитни снимки на летище "Рогачево", което се намира на Северения остров в Архангелска област. Снимка от 20 септември показва голямо количество оборудване на летището, включително камион с ремарке, което вероятно съответства на размера на ракетата.

Също така, според изданието, на 31 септември руските власти са препоръчали на пилотите да не летят в района на Северния остров. Оттогава това предупреждение е удължавано многократно и важи до 6 октомври, допълва РБК-Украйна.

В същото време, както съобщава NYT, в началото на август в авиобаза "Рогачево" два руски самолета, събиращи данни за изстрелване на ракети, са забелязани на около 160 километра южно от мястото за изстрелване.

"Буревестник" е представен през 2018 г. като нова линия ядрени оръжия, които могат да пътуват по-далеч и по-бързо. Въпреки това за нея се знае малко, включително за дизайна й.

Според проучвания Русия вече е извършила 13 известни теста между 2017 и 2019 г., като всички те са били неуспешни. През август 2019 г. зл news pic 2
©
ополука с експериментална ракета с ядрен двигател доведе до смъртта на петима учени.

Въпреки това, ако последващите изпитания са успешни и оръжието бъде добавено към арсенала на Москва, "Буревестник", ще осигури на Русия междуконтинентална балистична ракета с изключително голям обсег.

В началото на тази година руският президент Владимир Путин преустанови действието на Новия договор за съкращаване на стратегическите оръжия, споразумение между САЩ и Русия за обмен на информация относно опитите с ядрени оръжия и за ограничаване на количеството бойни глави и бомби в арсеналите им.

В реч през 2018 г. Путин представи шест стратегически оръжия, включително "Буревестник", балистичната ракета "Кинжал" и хиперзвуковия летателен апарат "Авангард". Той заяви, че оръжията са способни да победят и надхитрят сегашните американски отбранителни системи.