Пътуването на президента Байдън до Израел в този критичен момент поставя огромни предизвикателства пред Белия дом както от политическа гледна точка, така и от гледна точка на сигурността, пише The New York Times в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Президентът Байдън ще пътува до Израел в сряда в знак на солидарност с най-близкия съюзник на Америка в Близкия изток. Това ще бъде посещение по време на война, целящо да засили решимостта на Израел да изкорени ХАМАС. Но Байдън също ще се стреми да настоява за сдържаност при сухопътната операция в Ивицата Газа, което вероятно ще доведе до тежки жертви.

Белият дом обяви посещението в понеделник вечерта, след като Байдън се срещна в Овалния кабинет със служители на разузнаването и най-близките си съветници, за да решат дали да приемат или не поканата, която премиерът Бенямин Нетаняху му отправи през уикенда.

Говорейки пред репортери в понеделник вечерта, говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че Байдън ще се съсредоточи върху "критичната необходимост да се достави хуманитарна помощ в Газа и да се даде възможност на невинни хора да излязат“.

По думите му, президентът ще проведе срещи в Тел Авив, както и в йорданската столица Аман с лидери от Йордания, Египет и Палестинската автономия.

Байдън и държавният секретар Антъни Блинкен подкрепят идеята за елиминиране на ХАМАС, но в същото време посочват на правителството на Нетаняху, че когато Израел започне да взривява сгради и да нанася палестински жертви, настроението на хората по света може да се влоши сериозно. Хората ще мислят по-малко за терористичната атака от 7 октомври с нейните сцени на овъглени трупове и убити деца, а повече за бруталността на реакцията.

"Със сигурност не искаме повече страдания на цивилни“, заяви Кърби, добавяйки, че няма да има никакви условия за доставката на оръжие и друга помощ за Израел.

Преди Белият дом да обяви посещението, двама служители на администрацията говориха в интервюта и отбелязаха многобройните маршове в подкрепа на палестинците, които се провеждат в Европа, Ню Йорк и някои американски колежи, като казаха, че настроенията вече се променят. Тези представители поискаха да не бъдат назовавани, тъй като това са вътрешни оценки на администрацията.

Посещението на Байдън е изключителна демонстрация на военновременна подкрепа за Израел, подобно на краткото пътуване на президента до Украйна през февруари тази година, за да укрепи международната подкрепа за президента Володимир Зеленски. Посещението на Байдън в Киев се проведе в момент, когато Украйна беше на прага да започне голяма военна операция. А посещението на президента в Ерусалим идва в момент, когато стотици хиляди израелски войници се подготвят да се бият по тесните улици на Газа, за да изпълнят обещанието на Нетаняху да унищожи ХАМАС.

Рискът от подобно пътуване стана ясен в понеделник, когато зазвучаха ракетни сирени, когато Блинкен посети Израел за втори път за седмица и се срещна във военна база с Нетаняху и неговия военновременен кабинет. Блинкен и домакините му веднага бяха отведени в убежище, където останаха пет минути, след което преговорите бяха подновени. Същата въздушна атака прозвуча, когато Байдън се разходи из Киев със Зеленски през февруари.

В Тел Авив обаче нивото на физическа опасност се счита за доста ниско, заяви Кърби. Все пак "сметнахме, че е необходимо да обсъдим това предварително“, добави той. Пътуването до Киев, където нямаше американски войници, които да подкрепят президентската охрана, ако се наложи, се пази в тайна.

Байдън често е казвал, че се чувства много комфортно в Израел и това си пролича по време на едно от посещенията му като президент през юли 2022 г. Нетаняху не беше на власт по това време, което много устройваше екипа на Байдън.

Администрацията е в постоянен контакт с израелския лидер относно опитите му да консолидира властта си чрез основен ремонт на съдебната система, както и усилията на неговата крайнодясна коалиция да разшири поселенията в спорни земи.

Но Нетаняху сега оглавява правителство на националното единството, създадено специално за водене на война. Той обедини сили с бившия министър на отбраната Бени Ганц и неговата центристка партия. Сътрудниците на Байдън се надяват важната роля, изиграна от бившия генерал Ганц, служил 38 години в Силите за отбрана на Израел, да помогне за промяна на динамиката на техните дискусии.

Но Ганц проведе кампания през 2019 г. като съперник на Нетаняху, представяйки се като радикал. Генералът се похвали, че по време на неговия пост като началник-щаб на СОИ, най-високата военна длъжност, "част от Газа е върната обратно в каменната ера“. Той също беше обвинен в причиняване на ненужни жертви на цивилни.

Политическите рискове за Байдън са трудни за измерване. Първият му голям опит да призове Израел да прояви сдържаност беше неделно участие в предаването "60 минути“. Той заяви, че би било "голяма грешка“ за Израел да окупира отново Газа. Вярно е, че израелското ръководство твърди, че няма такива намерения. Израелците обаче не са обяснили кой ще управлява Газа в отсъствието на Хамас или как ще попречат на подобно движение да се появи в руините на Газа.

Байдън добави още: "Трябва да има палестинска власт, трябва да има път към палестинска държава“. Той и членовете на неговата администрация все повече повтарят, че повечето палестинци в Газа не подкрепят ХАМАС, който контролира тясната ивица земя повече от 16 години.

Израелските лидери казват, че ще се опитат да ограничат броя на цивилните жертви. Те обвиняват ХАМАС, че е казал на жителите на Газа да останат и да не слушат призивите на Израел да се евакуират на юг, където Израел вече извършва ракетни атаки. Но някои американски служители отбелязват, че резервистите, мобилизирани в израелската армия, до голяма степен не са обучени да водят война в градски условия и е вероятно да стрелят по всичко, което се движи.

Посещенията на министъра на отбраната Лойд Остин, Блинкен и сега Байдън отчасти имат за цел да принудят израелските лидери да помислят как да влязат в Газа, без да останат там, и как да не демонстрират безразличието си към тежкото положение на палестинските цивилни. Както каза един от участниците в преговорите, израелското ръководство настоява, че е твърде рано да се мисли за бъдещето на Газа, защото първо е необходимо да се премахне ХАМАС.

"Байдън вярва, че има морален авторитет тук", казва Томас Р. Нидес, който беше посланик на Байдън в Израел, но подаде оставка през лятото. "Той защитава държавата Израел. Той вярва, че израелтяните са прави, когато искат да елиминират ХАМАС. Но също така иска да демонстрира, че защитава хуманността.

Поради тази причина помощниците на Байдън се опитват да печелят време. Те отбелязват, че докато американските лидери са в Ерусалим, израелското ръководство ще бъде принудено да обсъжда плановете си с тях. Ако приемем, че Белият дом постави забавянето на инвазията като условие за посещението на Байдън, посещението на президента ще даде на израелците повече време да се подготвят за операцията, а на жителите на Газа повече възможности за евакуация.

Докато администрацията на Байдън работи за деблокиране на хуманитарната криза в Газа, досега не критикува Израел за спирането на електрозахранването и възпрепятстването на доставките на храна. Но арабските лидери вече изразиха протеста си пред американското ръководство, заявявайки, че подобна блокада е равносилна на колективно наказание и е незаконна според законите на войната.

Опитите на Блинкен да даде възможност на палестинците или поне на американците, хванати в капан в Газа, да избягат, досега са били неуспешни. По време на продължителна среща в неделя Блинкен не успя да убеди египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси да отвори единствения пропускателен пункт в южната част на Газа и да позволи на палестинците да влязат в египетската пустиня, далеч от боевете. Разговорите на Блинкен с египетския лидер бяха напрегнати. В един момент ас-Сиси обвини Съединените щати и техните съюзници, че са по-шокирани от убийството на израелци, отколкото от действителното затваряне на палестинци в Газа, което продължава вече десетилетие и половина.

"Наистина събитията от последните девет дни бяха много трудни и това, което се случи, е твърде много. Ние го осъждаме недвусмислено", заяви ас Сиси пред Блинкен в неделя. "Но трябва да разберем, че това е резултат от омраза и гняв, който се натрупва с от четиридесет години, когато палестинците нямаха никаква надежда да разрешат този проблем. Много хора питат: правилно ли е да говорим за това сега или просто трябва да търсим изход от кризата?"

За разлика от други президенти, които призоваха Израел да прояви сдържаност по време на предишни конфликти, Байдън подчерта, че страната има пълното право да се защитава. Според Ричард Фонтейн, ръководител на Центъра за нова американска сигурност, посещението на Байдън ще бъде допълнително потвърждение, че "смяната на режима в Газа е правилният избор“.

Както и в Украйна, Байдън каза, че ще подкрепи подобни действия с всички сили, с изключение на изпращането на американски войски в Израел.

Байдън изпрати военни кораби и самолети на САЩ в региона, за да попречи на Иран и неговото прокси Хизбула да разширят конфликта. Две авионосни ударни групи, първата водена от USS Gerald Ford и втората, водена от USS Dwight Eisenhower, пристигнаха в райони, от които ще могат да нанасят удари по ракетни обекти на Хизбула в Ливан и другаде, ако се отвори втори фронт. Един високопоставен служител на администрацията разкри, че Байдън ще трябва да издаде специални заповеди на авионосните ударни групи да използват оръжия. Той вече даде да се разбере, че е готов да направи това.

Междувременно американските войници, които помнят добре шестте седмици битки с иракските бунтовници за Фалуджа през 2004 г., една от най-интензивните градски битки в съвремието, вече споделят своя опит от тази битка, както и от битката за Мосул, със своите израелски колеги.

Що се отнася до вътрешната политика, това посещение ще бъде открит противовес на курса на бившия президент Доналд Тръмп. По време на президентството си Тръмп се обяви за най-активният поддръжник на Израел. Но той критикува Нетаняху след атаката на ХAMAS, очевидно защото министър-председателят прие избора на Байдън, когато беше ясно, че Тръмп е загубил.

Първоначално Тръмп похвали Хизбула след атаката, като я нарече "много умна". Тогава той осъди терористичната организация, но едва след като самият той беше критикуван. След атаката на ХАМАС ливанската въоръжена група се сблъска с израелската армия, подхранвайки опасенията, че Израел може да бъде въвлечен в конфликта на втори фронт.

Коментарите на Тръмп за "много умната“ Хизбула са много подобни на коментарите му за Владимир Путин след избухването на въоръжения конфликт в Украйна.

Професорът от университета в Джорджтаун Даниел Байман каза: "Това е начин за деескалация на въпроса дали подкрепяте Израел или не“. Републиканците го използваха, за да критикуват Обама, а след това стана тема на разговор на Байдън. Политически, това е рязък контраст с тази критика, на която Тръмп подлага Нетаняху".