Палестинските затворници ще бъдат освободени и разменени за израелски заложници не по-рано от 23 ноември, за да се даде време на израелските съдии да разгледат възможните правни предизвикателства по въпроса. Това съобщава американският вестник The New York Times, като се позовава на израелски официални лица.

Според тях израелските заложници няма да бъдат освободени до 23 ноември, тъй като израелските съдии ще трябва да разгледат всякакви дела, свързани с освобождаването на палестинските затворници. Източниците на вестника поясняват, че ситуацията може да се промени, докато не влезе в сила примирието между страните.

По-рано властите на Израел публикуваха списък с 300 палестински затворници и задържани, които може да бъдат освободени като част от постигнатото с ХАМАС споразумение за прекратяване на огъня в замяна на пускането на част от заложниците, отвлечени в Ивицата Газа, съобщи англоезичното издание The Times of Israel.

Съгласно споразумението Израел ще освободи "до“ 150 затворници в замяна на "до“ 50 заложници през първите четири дни на примиерието. Ако бъдат върнати повече от отвлечените, еврейската държава има готовност да пуска пропорционално и други затворници от изготвения списък.

Огромното мнозинство, 287 от 300 затворници по сигурността, планирани за евентуално освобождаване, са мъже на възраст 18 и по-малко години. Повечето от тях задържани за бунтове на Западния бряг или Източен Ерусалим.

Останалите 13 затворници са възрастни жени, повечето от тях осъдени за опити за терористични нападения.