Публично руският президент Владимир Путин заявява, че е готов да продължи войната за неопределено време. Но чрез каналите на "задкулисната дипломация" той дава тих знак на Запада, че е готов за мирно споразумение възможно най-скоро, пише The New York Times въз основа на резултатите от разговори с десетки руснаци и дипломати от други страни, които са запознати със ситуацията.

Според източници на NYT Путин е изпращал сигнали за готовността си за постигане на споразумение още през 2022 г. Нова вълна от тези сигнали започва още през септември тази година. Кремъл е готов да се съгласи на прекратяване на огъня и замразяване на конфликта на сегашната линия на съприкосновение.

Сигналите идват по множество канали, включително чрез чужди правителства, които имат връзки както със Съединените щати, така и с Русия. Неофициални руски емисари са разговаряли със събеседниците си за контурите на потенциално споразумение, което Путин би приел.

"Путин и руската армия не желаят да увеличават допълнително своите възможности", е заявил международен служител, който се е срещнал с висши руски представители тази есен.

Някои анализатори твърдят, че Путин има полза от една продължителна война и че иска да отложи всякакви преговори до евентуалното завръщане на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп на поста през 2024 г. Но бивш руски служител е категоричен, че Путин всъщност би предпочел да сключи сделка по-рано, предвид несигурността, присъща на войната.

Източници твърдят, че руската пропаганда лесно ще обясни на руснаците защо подобно "равенство" всъщност е "победа", като наблегне по-специално на завоюването на сухопътен коридор към Крим. Според един от събеседниците на вестника идеалното време за такава сделка би било преди президентските избори в Русия през март, допълва УНИАН.

Представители на САЩ вече забелязват промяна в позицията на Путин, който вече не настоява за отстраняване на сегашното правителство в Киев. Те са категорични, че споразумението за прекратяване на огъня, което Путин предлага, ще запази суверенна Украйна със столица Киев, но ще остави Русия да контролира близо 20 % от украинската територия, която вече е завладяла.

Сред многото вероятни пречки пред подобно споразумение е решимостта на Путин да попречи на Украйна да се присъедини към НАТО. Но един бивш руски служител е заявил, че този въпрос всъщност няма да бъде пречка, тъй като алиансът така или иначе няма да приеме Украйна в обозримо бъдеще.

Въпреки това висши американски служители са изразили съмнение, че който и да е виден украински политик би могъл да се съгласи на споразумение, което би оставило на Русия такава голяма част от територията на Украйна.

Освен това мнозина на Запад като цяло са скептично настроени към споразумението за прекратяване на огъня, тъй като то само би дало на Путин време да се превъоръжи за предстояща нова атака.

"Те (руснаците) никога не са спазвали каквито и да било споразумения. И ги нарушаваха веднага, когато виждаха, че е удобно", заяви латвийският президент Едгарс Ринкевич, отбелязвайки, че Путин мечтае за "възстановяване на империята".

Някои американски служители също смятат, че сигналите на Кремъл, че е готов за сделка, може да са само опит за заблуда и всъщност не са знак за готовност за компромис. Бивши руски служители се допълват, че Путин може и да промени решението си и да се откаже от сделката, ако руските сили получат осезаемо предимство на фронтовата линия.