Русия е успяла да преодолее санкциите и контрола върху износа, наложени от западните държави, за да разшири своето производство на ракети отвъд предвоенните нива, съобщава вестник The New York Times, като се позовава на данни от американски, европейски и украински официални лица. Информацията, представена от тях, предполага, че през следващите месеци Украйна ще бъде подложена на засилени атаки, коментират от редакцията.

В допълнение към изразходването на повече от 40 милиарда долара за доставка на оръжия за Украйна, САЩ превърнаха ограничаването на руските военни доставки в ключова част от своята стратегия за подкрепа на Киев. Американски служители изчисляват, че в резултат на санкциите Русия е била принудена драстично да забави производството си на ракети и други оръжия в началото на войната през февруари 2022 година за поне шест месеца. Но до края на миналата година военното промишлено производство в страната отново е започнало да набира скорост, признават официални лица от Вашингтон, пожелали да запазят анонимност.

Русия е преодоляла американския контрол върху износа, използвайки своите разузнавателни служби и Министерството на отбраната, за да управлява незаконни мрежи от хора, които пренасят контрабандно ключови компоненти, като ги изнасят в други страни, от които могат да бъдат изпратени по-лесно в Русия. За по-малко от година от началото на войната Русия е възстановила търговията с критични компоненти, като ги е насочила през страни като Армения и Турция. Американските и европейските регулатори се опитват да работят заедно, за да ограничат износа на чипове за Русия, но се борят да спрат потока, който преминава през страни, които имат връзки с Москва.

Възстановеното военно производство на Русия е особено обезпокоително, защото Москва използва артилерия, за да удря украински войници на фронтовата линия, и ракетите си, за да атакува електрическата мрежа и друга критична инфраструктура. Длъжностни лица се опасяват, че увеличените запаси от ракети може да означават "особено тъмна и студена зима за украинските граждани“.

Междувременно Пентагонът работи, за да намери начини да помогне на украинците да свалят по-ефективно ракетите и безпилотните самолети, изстреляни от Русия по военни цели в Киев и в страната. Министерството на отбраната на САЩ предостави системи за противовъздушна отбрана Patriot и уговори съюзниците да осигурят боеприпаси за системите С-300, като и двете се оказаха ефективни. Осигурени бяха и други средства за противовъздушна отбрана като  Avenger и Hawk.

Но Украйна няма достатъчно системи за противовъздушна отбрана, за да покрие цялата страна, и трябва да избира обектите, които защитава. Увеличеният бараж от ракети може да сломи противовъздушната отбрана на страната, алармират украински официални лица.

През октомври 2022 година САЩ събраха съюзници във Вашингтон в опит да засилят санкциите срещу руската икономика. По това време американски служители бяха наясно, че санкциите и контролът върху износа работят отчасти, защото възпират страните да изпращат микрочипове, платки, компютърни процесори и други компоненти, необходими за прецизно управляеми оръжия, както и необходими компоненти за дизелови двигатели, хеликоптери и резервоари.

Но Русия се адаптира бързо със собствените си усилия, за да осигури доставките на необходимите части.

Днес руските служители са пренастроили икономиката си, за да се съсредоточат върху производството на отбрана. С приходи от високите цени на енергийните ресурси руските служби за сигурност и Министерството на отбраната успяха да вкарат контрабандно микроелектрониката и други западни материали, необходими за крилати ракети и други прецизни управляеми оръжия. В резултат на това военното производство не само се възстанови, но и нарасна.

Преди войната високопоставен представител на западна страна обяви, че Русия може да произвежда 100 танка годишно; сега обаче произвежда по 200.

Западни служители също смятат, че Русия може да произвежда два милиона артилерийски снаряда годишно - двойно повече от количеството, което западните разузнавателни служби първоначално са изчислили, че страната може да вади от поточните линии.

В резултат на натиска Русия сега произвежда повече боеприпаси от САЩ и Европа. Кусти Салм, високопоставен служител на естонското военно ведомство, изчислява, че сегашното производство на боеприпаси в Русия е седем пъти по-голямо от това на Запада.

Производствените разходи на Русия също са много по-ниски от тези на Запада, отчасти защото Москва жертва безопасността и качеството в усилията си да произвежда оръжия по-евтино, казва Салм. Например, на една западна страна струва от 5000 до 6000 долара да направи 155-милиметров артилерийски снаряд, докато Русия харчи около 600 долара да произведе съпоставимия 152-милиметров артилерийски снаряд, твърди естонският експерт.

Все пак Русия има някои трудности. Тя не разполага с огромни запаси от ракети, въпреки че от някои видове - като крилати ракети с въздушно изстрелване Х-55 – сега има в наличност повече, отколкото в началото на войната, според хора, запознати с докладите на разузнаването.

"В определени области те успяха значително да увеличат производството“, казав Дмитрий Алперович, международен експерт по сигурността и председател на Silverado Policy Accelerator, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

В случаите, когато Русия се нуждае от милиони от един конкретен компонент, контролът върху износа може да спре производството. Но чиповете, необходими за производството на няколкостотин крилати ракети, ще се поберат в няколко раници, което прави избягването на санкции относително лесно, обяснява Алперович.

Американски служители казват, че могат да забавят, но не и да спрат контрабандата на частите, от които се нуждае Русия за производството на ракети, и че е нереалистично да се мисли, че Москва няма да реагира на американските ограничения. Един от начините, по който Русия се адаптира, е чрез доставка на компоненти до трети страни, след което ги пренасочва обратно към Русия, според Министерството на търговията на САЩ.

"Тъй като контролът имаше реално въздействие, руското правителство не вдигна ръце и не каза: "Хванахте ни, ние се отказваме“. Вместо това руснаците стават все по-креативни в опитите си за укриване“, обяснява Матю С. Акселрод, помощник-секретар на Министерството на търговията на САЩ по въпросите за износа.

В момента Съединените щати и Европейският съюз имат общ списък от 38 различни категории артикули, чийто износ за Русия е ограничен. Американски служители твърдят, че девет от 38, предимно микроелектроника, която захранва ракети и дронове, са с най-висок приоритет на ограничения.

Американски и европейски служители работят с банките за разработване на система за предупреждение, която да сигнализира на правителствата за възможни нарушения на санкциите. Досега американските банки са предупредили правителството на САЩ за 400 подозрителни транзакции. Министерството на търговията успя да използва една трета от тези доклади за подозрителна дейност в своите разследвания.

Но има и добри новини. Руското производство все още не смогва с това колко бързо военните изразходват боеприпаси и износват оборудването. Например, въпреки че Русия може да произвежда два милиона патрона годишно, миналата година тя е изразходвала 10 милиона такива. Това кара Москва отчаяно да търси алтернативни източници за увеличаване на запасите си, например като се опита да сключи оръжейна сделка със Северна Корея.

И въпреки че Москва има успех в контрабандата на процесори и платки, тя е изправена пред недостиг на ракетно гориво и основни експлозиви - материал, който може да бъде по-труден за контрабанда. Този недостиг вероятно ще ограничи Москва, ако се опита да увеличи допълнително производството на боеприпаси, ракети или бомби.

Увеличеното военно производство също има голяма цена за руската икономика, особено след скока на лихвените проценти в страната. Санкциите се отразиха на цялостното здраве на руската икономика и преодоляването на западните забрани за износ не излезе евтино, уверени са американски и западни служители.