Загубите на руската армия в Украйна са нараснали значително през месец май, предвид офанзивата в северната част на Харковска област, като достигнаха средно над 1000 убити и ранени, пише The New York Times като се позовава на данни от разузнаването на САЩ и НАТО.

Оценките, цитирани от изданието, сочат, че ежедневните загуби на Русия в Украйна през май са били средно над 1000 военнослужещи. В същото време руската армия набира 25 000-30 000 войници всеки месец, т.е. приблизително толкова, колкото губи.

От една страна, подобна тактика на "месни заграждения" позволи на Русия да изпълни една от целите на Владимир Путин - да създаде буферна зона по границата, която да затрудни ударите на украинците във вътрешността на страната, са заявили източниците на NYT.

От друга страна, новобранците, които Русия изпраща на фронта, за да попълни загубите, са зле обучени, което ограничава възможностите на Москва да формира по-боеспособни части - и също така увеличава загубите.

Оценките на САЩ за военните жертви се основават на сателитни снимки, прихващания, съобщения в социалните мрежи и медиите, както и на официални доклади от Русия и Украйна.