Набезите на руските военни, които се придвижват с мотоциклети, високопроходими автомобили, четириколки и бъгита, понастоящем представляват около половината от всички нападения в някои части на фронтовата линия, пише The New York Times цитира украински командири и военнослужещи.

"Този тип нападения, които се разпространиха по фронтовата линия през пролетта, добавиха нов див елемент към и без това бруталните, хаотични боеве. Силите на Москва се опитват да използват скоростта, за да прекосяват открити пространства, където стоят нейните тромави бронирани машини. Новата тактика е най-новата руска адаптация към силно минираното и постоянно наблюдавано бойно поле, тъй като силите на Москва работят за постигане на малки тактически успехи", се посочва в публикацията.

"Руската армия се е приближила до стратегически важни линии за снабдяване и градове в Източна Украйна", както е заявил командирът на артилерията на 80-а въздушно-десантна бригада - "ВСУ води война "на всеки метър".

С напредването си Русия експериментира с различни подходи за пресичане на открити полета, като последният е атака с мотоциклети.

"Тъй като разузнавателните дронове са вездесъщи в небето над Донбас, бронираните превозни средства на двете армии стават лесни мишени. По-бързите мотоциклети и бъгита са по-трудни за поразяване с артилерия. Тази тактика решава, макар и с голям риск, ключовия тактически проблем на войната в Украйна и за двете страни: как да се премине през минирано открито поле под наблюдението на дронове и артилерийски огън", пише NYT.

Отбелязва се, че докато пресичат полето, руснаците пускат мотоциклетите си, нахлуват в окопите и влизат в близък бой.

"Те скачат и започват да стрелят... Тези бъгита и мотори са бързи", разказва украински сержант от 47-а механизирана бригада "Сапсан".

Според украинските войници, подобно на вълната от пехотни атаки, която Русия използва за превземането на Бахмут миналата година, атаките с мотоциклети водят до огромни загуби. Посочва се обаче, че това е допълнителна тактика, тъй като тези атаки със сигурност не са заменили използването на явното предимство на руските военни в броя на артилерийските установки и боеприпасите за настъплението.

"Новата тактика на мотоциклетите се прилага заедно с друга нетипична форма на нападение, която използва обратната стратегия - тромаво и бавно настъпление. Руснаците заваряват ламаринена броня към танковете, за да ги предпазят от взривове на дронове, създавайки квадратни структури с размерите на къщи, известни като танкове-костенурки. Гигантските, тромави машини скърцат и пълзят по полетата и се превърнаха в поредната странна гледка, появяваща се на бойните полета в Донбас", пише изданието.

Отбелязва се, че ВСУ отговаря на атаките на руснаците на мотоциклети с ударни безпилотни самолети.