Малко повече от две седмици след нахлуването на украинските въоръжени сили в Курска област настъплението на Украйна се забави, без да доведе до никакви значителни резултати, пише The New York Times. Нещо повече, Русия засили позициите си на Покровско направление, "поставяйки украинците в трудно положение: те трябва да защитават един важен фронт, докато се опитват да напреднат на друг – и всичко това с ограничен брой войски и оръжия“.

Според изданието една от целите на Курската операция на ВСУ е била да принуди Москва да отклони войските от фронта в Донбас. "Но руснаците практически не прехвърлят войски оттам“, признава един от украинските бойци. Според него настъплението на украинските войски "не е оказало голямо влияние“ на Русия.

Според анализаторите неуспехът на украинската инвазия се дължи на факта, че Москва, вместо да изтегли войските от източния фронт, изпрати свежи и силни подкрепления в граничния район, главно от части, разположени в Русия. Както отбелязват самите украинци, руските войски незабавно "значително увеличиха артилерийския огън и съпротивата на пехотните части се увеличи“, предава думите им NYT.