Ким Чен-ун планира да посети Русия този месец, за да се срещне с президента Владимир Путин и да обсъди възможността за снабдяване на Русия с повече оръжия за войната в Украйна и за военно сътрудничество. Това са заявили американски и съюзнически служители пред The New York Times.

Ким Чен-ун рядко пътува извън Северна Корея, отбелязва американското издания. При това посещение той ще пътува от Пхенян, вероятно с брониран влак до Владивосток, на тихоокеанското крайбрежие на Русия, където ще се срещне с Путин, са заявили служителите. "Възможно е Ким да посети Москва, но това не е сигурно".

Путин иска  Ким да се съгласи да изпрати на Русия артилерийски снаряди и противотанкови ракети, а Ким би искал Русия да предостави на Северна Корея съвременни технологии за сателити и подводници с ядрени двигатели, твърдят източниците на NYT. Ким също така иска хранителни доставки за своята обедняла страна.

Двамата лидери ще бъдат в кампуса на Далекоизточния федерален университет във Владивосток, за да присъстват на Източния икономически форум, който е планиран да се проведе от 10 до 13 септември, според официалните лица. Ким също така планира да посети кей 33, където акостират военни кораби от Тихоокеанския флот на Русия, са допълнили източниците.

В края на август делегация от около 20 севернокорейски служители, сред които и такива, които контролират протоколите за сигурност, са пътували с влак от Пхенян до Владивосток и след това до Москва, което е индикация, че Северна Корея има сериозни намерения за посещение на  Ким. Според служители, запознати с докладите на разузнаването, пътуването им, за което се смята, че е визита за планиране, е продължило около 10 дни.

Една от потенциалните спирки на Ким след Владивосток, според един от служителите, е космодрумът "Восточний", център за изстрелване на космически ракети, който през април 2022 г. е място на среща между Путин и Александър Лукашенко, президент на Беларус и партньор на Путин във войната в Украйна. Центърът, чието първо изстрелване на ракета се състоя през 2016 г., се намира на около 1 528 км северно от Владивосток.

"Идеята за посещението в Русия се породи от пътуването на Шойгу до Северна Корея през юли за честването на 70-годишнината от "победата" на Ким над южнокорейските и американските сили в Корейската война", са заявили официални лица. (В действителност тригодишната война спира през 1953 г. с патова ситуация и споразумение за примирие, а двете Кореи все още официално са във война).

По време на срещата между Ким и Шойгу, севернокорейския лидер представи варианти за по-тясно военно сътрудничество и поиска от Путин да посети Северна Корея, съобщиха тогава официални лица. След това Шойгу е направил контрапредложение, като е предложил на Ким да пътува до Русия.

Посещението на Шойгу в Северна Корея е първото посещение на руски министър на отбраната след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Според Корейската централна новинарска агенция KCNA Шойгу е предал на Ким писмо от Путин.

Агенцията не посочва, че Ким изрично е споменал Украйна в разговорите, но посочва, че той е "изразил своите виждания по въпроси от взаимен интерес в борбата за защита на суверенитета, развитието и интересите на двете страни от високомерните и произволни практики на империалистите и за осъществяване на международната справедливост и мир".