Кандидатът на демократите за президент на САЩ Камала Харис е упреквана за недостатъчно активна предизборна кампания на фона на социологически проучвания, които показват ръст на рейтинга на опонента й от Републиканската партия Доналд Тръмп в колебаещите се щати.  Критики се появиха и на страниците на американския вестник The New York Times, чиято редакция по-рано обяви подкрепата си за Харис в надпреварата за Белия дом.

Според журналистката Морийн Дауд вицепрезидентът на САЩ не проявява "бързина“ в борбата срещу Тръмп.

"Има малко време, много малко. Тя трябва да бъде по-агресивна. Не ми прави впечатление да има хищнически инстинкт. Тя пропуска шанс след шанс. Страх ме е до смърт. Тя трябва да удари врага – и то спешно“, коментира пред изданието американският политически консултант Чарлз Карвил.

В статията Харис е сравнена с Хилъри Клинтън, която загуби от Тръмп, защото "не проведе достатъчно твърда кампания“.

Авторът пише, че последните интервюта на вицепрезидента са били неуспешни, тъй като тя само е отговаряла на въпроси, вместо да ги задава, на избирателите на Тръмп. В същото време "дори след като й задаваха прости въпроси от приятелски настроени телевизионни водещи, Харис понякога изглеждаше несигурна в отговорите“.

Журналистът пише още, че Харис няма обща визия за целите си като президент.

"Трудно е да се разбере защо тя отдавна не е седнала с бележник или лаптоп, за да реши защо иска да бъде президент, какви са нейните основни приоритети и как ще ги реализира... Основно нейният аргумент е, че тя е не Доналд Тръмп“, се казва в статията.

"Тревожно е, че Харис не може да преодолее препятствията и да изпревари Тръмп... Тя трябва да действа, за да не загубим“, обобщава журналистът.