Иран нападна Израел, защото предишната сдържана политика на Техеран сега можеше да се възприеме като "слабост“, пише американският вестник The New York Times, като се позовава на местни източници.

Командирите на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) са убедили върховния духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей, че ракетният удар е единственият възможен отговор на атаката на Израел срещу ливанската групировка "Хизбула“.

Те са стигнали до извода, че е необходимо да започне да се сдържа Израел възможно най-скоро, за да се обърне или поне да се забави атаката му срещу "Хизбула“.

"Иранците също искаха да възстановят доверието на членовете на тяхната "ос на съпротива“ и да преобърнат всяко схващане, че Иран или неговите регионални съюзници са слаби“, пише вестникът.

Иран "изчисли, че цената на бездействието надвишава рисковете от предприемане на действия срещу Израел“.  Вестникът посочва външния министър Абас Арагчи като един от привържениците на тази гледна точка.

Арагчи е споделил пред други служители, че западните страни са "измамили“ Иран, когато са поискали от него да прояви сдържаност и да позволи преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, подчертават източниците на изданието.

В същото време иранският президент Масуд Пезешкиан "частно призова за предпазливост, предупреждавайки, че Израел се опитва да въвлече Иран в по-широк конфликт“. Също в навечерието на ударите той публично призова в ООН за разведряване в Близкия Изток.

Но "иранските консерватори атакуваха президента и правителството в брутална кампания в социалните медии и иранските медии, заявявайки, че призивите му се равняват на предателство“.