Израелското разузнаване не е разполагало с информация, че палестинското движение ХАМАС подготвя нападение, разкриват американски и израелски служители пред американския вестник The ​​New York Times.

По думите на официални лица от Вашингтон ХАМАС е "постигнала пълна тактическа изненада“. Според представител на израелската армия и американски служители нито една израелска разузнавателна агенция не е била предупредена, че палестинското движение подготвя нападение, състоящо се от координирани наземни, въздушни и морски удари. Освен това атаката на ХАМАС "изненада много западни разузнавателни агенции“, но те не следят дейността на движението толкова внимателно, както правят Израел или Египет, подчертават от редакцията.

Вестникът отбелязва, че ХАМАС е успял да "потисне“ израелската система за противоракетна отбрана  - т.нар. "Железен купол“. Тя е била претоварена с "бараж от евтини, но смъртоносни ракети“, пише NYT, като уточнява, че самата система е на десет години.

Войната между Израел и Хамас бе отприщена на 7 октомври със стотици ракети, изстреляни по израелска територия. Бойци на ХАМАС поеха контрола над редица селища. По последни данни в Ивицата Газа са загинали над 430 души, над 2 000 са ранени. В Израел броят на жертвите надхвърля 700 души.