Властите на Израел са получили информация за плановете на ХАМАС за нападение повече от година преди атаката от 7 октомври, съобщава американският вестник The New York Times.

От редакцията подчертават, че израелските военни и служители от разузнаването са отхвърлили плана, считайки го за твърде труден за изпълнение от бойците на палестинската групировка.

Израелските власти са нарекли документа с обем от 40 страници "Стената на Йерихон“. В него точка по точка се описва всичко, което се случи в атаката от началото на октомври: преодоляване на укрепленията около Ивицата Газа, превземане на израелски градове и щурм на ключови военни бази, включително щаба на дивизията. Там не е посочена датата на нападението.

Не е известно дали премиерът Бенямин Нетаняху или други високопоставени политически лидери са били запознати с документа. "Все още не е възможно да се определи дали планът е напълно приет и дали ще бъде приложен“, се казва в оценката на военните, с която разполага редакцията на NYT.

След това, през юли, само три месеца преди атаките, ветеран анализатор от израелското разузнаване е предупредил, че ХАМАС е провел интензивно еднодневно учение, подобно на описаното в плана. По време на учението са били отработени свалянето на израелски самолети, превземането на кибуц и военна база. Но полковник от част, разположена близо до Газа, заключил, че учението е част от "напълно фантастичен“ сценарий, а не индикация за способността на ХАМАС да го осъществи. "Накратко, нека изчакаме търпеливо“, е написал полковникът. Документът започва с цитат от Корана: "Влезте при тях през портата. Когато влезете там, със сигурност ще постигнете победа“. ХАМАС използва същата тази фраза широко в своите видеоклипове и изявления от 7 октомври, припомня изданието.