Израел и ХАМАС водят преговори за освобождаването на около 100 цивилни, държани като заложници. Това съобщи The New York Times, като се позова на израелски официални лица.

Общият брой на заложниците е около 240 души, като по-малко от половината са цивилини, ако страните успеят да сключат споразумение, цивилните заложници ще бъдат освободени. 

Според един от обсъжданите варианти ХАМАС първо ще освободи 10 до 20 цивилни, са съобщили източниците. "Тогава, ако Израел изпълни всички условия, ще бъдат освободени още 100 заложници", са допълнили източниците.

В замяна ХАМАС иска кратка пауза в боевете, големи количества хуманитарна помощ, гориво за болници и освобождаване на жени и деца от израелските затвори.

Както отбелязва изданието, Катар действа като посредник в преговорите, а в тях участват и високопоставени представители на САЩ.

По-рано Financial Times, позовавайки се на официален източник, съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс и ръководителят на израелското разузнаване Мосад Дейвид Барнеа са обсъдили в Катар с властите на страната условията за освобождаване на 10-20 заложници. Al-Arabiya/Al-Hadath също съобщи за преговори за размяна на палестинци в затвори в Израел и около 100 заложника.

Израелските власти по-рано изразиха желание да направят пауза само за няколко часа, за да дадат възможност на ХАМАС да освободи заложниците.