Израелските военни се готвят да нахлуят скоро в ивицата Газа, като на десетки хиляди войници е наредено да завземат град Газа и да унищожат сегашното ръководство на анклава, твърдят трима висши израелски военни, които са изложили разсекретени подробности за плана пред The New York Times.

Военните са обявили, че крайната им цел е да унищожат висшата политическа и военна йерархия на "Хамас", палестинската групировка, която контролира Газа и ръководи терористичните атаки в Израел.

Очаква се нападението да бъде най-мащабната сухопътна операция на Израел след нахлуването му в Ливан през 2006 г. Според тримата висши офицери това ще бъде и първата операция, при която Израел се опитва да завладее земя и поне за кратко да я задържи след нахлуването си в Газа през 2008 г.

Операцията рискува да вкара Израел в месеци на кървави градски сражения, както на повърхността, така и в тунелите на групировката - тежка офанзива, която Израел отдавна избягва, тъй като включва сражения в тясна и плътно затворена част от земята, населена с над 2 млн. души. Израелски официални лица предупредиха, че "Хамас" може да убие израелски заложници, да използва палестински невоенни лица като жив щит и да осее територията с капани.

Остава неясно какво ще направи Израел с град Газа, крепостта на "Хамас"' и най-големия градски център на анклава, ако го превземе, или какво точно имат предвид израелските официални лица, когато описват унищожаването на ръководството на ''Хамас", считана за терористична група от САЩ и Европейския съюз, е голямо социално движение, както и милиция, която е дълбоко вкоренена в обществото на Газа.

Не е ясно също така дали "Хизбула", по-голямата, подкрепяна от Иран ливанска милиция, която е съюзник на "Хамас" и притежава огромен набор от прецизно управляеми ракети и сухопътни сили, може да отговори на нахлуването в Газа, като открие втори фронт с Израел по ливанската граница.