Израел няма да може да привлече коалицията, необходима й за спечелване на многостранния конфликт в Близкия Изток, освен ако не спре заселническата дейност на Западния бряг, твърди трикратният носител на наградата "Пулицър“ Томас Фридман в статия за американския вестник The New York Times.

Фридман предупреждава, че Израел е изправен пред конфликт на няколко фронта, в който за да спечели, еврейската държава ще се нуждае от помощта на международен съюз с участието на САЩ. Въпреки това, за да го създаде и поддържа, Израел ще трябва да "обяви край на разширяването на израелските селища на Западния бряг“, уверен е журналистът. Фридман нариче "стратегически и морално непоследователно“ това, че властите на страната "молят основните си съюзници да помогнат за постигането на справедливост в Газа, като същевременно си затварят очите за изграждането на заселнически селища на Западния бряг“. Ако това не се промени, тогава Израел няма да може да привлече "финансова помощ, легитимност... и съюзниците, които трябва да спечели“, обобщава авторът.

Фридман също така призовава властите на еврейската държава да превърнат палестинското ръководство в свой "надежден и законен партньор в Палестина, способен да управлява Газа“ след прогонването на групировката ХАМАС оттам. Той смята, че е необходимо да се разработи по-широко двудържавно решение, което да включва Западния бряг. Журналистът признава, че палестинското ръководство е отговорно за липсата на по-ефективна система на управление на Западния бряг. В същото време той подчертава погрешността на твърденията, които оправдават израелската заселническа дейност на палестинска територия и отричат ​​връзката им с атаката на ХАМАС поради изключителната й бруталност.