Щатската избирателна комисия на Илинойс единодушно отхвърли иск за отстраняването на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп от участие в местните първични избори на Републиканската партия, съобщава американският вестник The New York Times.

Всичките осем членове на избирателната комисия заключиха, че нямат правомощията да определят дали Тръмп може да бъде изключен от участие, съгласно условията на Раздел 3 от 14-та поправка на Конституцията на САЩ. В него се посочва, че никое лице не може да заема каквато и да е длъжност в служба на САЩ или на конкретен щат, който, след като е положил клетва за вярност, "е взел участие в бунт или въстание срещу САЩ, или е предоставил помощ или помощ на враговете им“.

Тръмп вече благодари на избирателната комисия на Илинойс за решението, което, по думите му, ще "защити американските граждани от левите луди хора“.

Следващите президентски избори в САЩ ще се проведат през ноември 2024 година. На 25 април настоящият държавен глава Джо Байдън обяви, че ще се кандидатира за втори мандат. Тръмп обяви влизането си в предизборната надпревара през ноември 2022 година.