Почти три години Угледар е опората на отбраната на Украйна в Южен Донбас, но сега градът е на път да бъде превзет от руските войски, пише The New York Times.

"Поражение в Угледар би било както стратегическа загуба за украинската армия, така и символичен удар, като се има предвид централната роля, която този град изигра в сдържането на руското нападение“, пише изданието.

Загубата на Угледар, според войниците, ще позволи на руснаците да засилят атаките на Покровск, който е важен логистичен център. Това също ще намали натиска върху руските линии за доставки, минаващи през Южна Украйна към Крим, както и ще изложи на руските сили някои трудни за отбрана райони и села на север и запад от Угледар.

"Когато (руснаците) започнаха да натискат, за да поемат контрола върху пътя към Водяное и започнаха да се движат по фланговете, стана ясно, че можем да бъдем победени, ако не бъдат изпратени подкрепления в тази област“, ​​казва командирът на бригадата Роман пред NYT.

Старши лейтенант Дмитрий, член на 72-ра механизирана бригада, заяви, че ситуацията е станала критична, когато руските войски са превзели две мини, които са служили за бази североизточно от града.

Угледар - какво се случва в града

Както заявиха украински войници пред NYT, в града практически няма къде да се държат позиции. "Логистиката е нарушена, така че е почти невъзможно да останем там“, казва Док, първи лейтенант от 72-ра бригада.

Угледар стоеше под натиска на руските войски по-дълго от Бахмут и Авдеевка и през цялото това време жителите му живееха под постоянни атаки.

"Всичко, освен ядрените оръжия, се изсипва върху тях“, посочва Док. "Невъзможно е да се опише с думи.“