Тъй като Украйна иска повече средства за противовъздушна отбрана, европейски служители се опитват да сглобят батерия Patriot от резервни части, разпръснати из целия континент, пише The New York Times.

Отбелязва се, че планът на Европа да предостави на Украйна още една система за противовъздушна отбрана Patriot, която да защитава опустошените градове от руските въздушни удари, се събира бавно.

"Радарът и трите ракетни пускови установки се доставят от Нидерландия. Част от ракетите-прехващачи се доставят от коалиция от четири държави, водена от Германия. Обещан е мобилен център за управление на огъня, но къде и от кого, официалните лица все още не съобщават. Допълнителни ракети и пускови установки, както и обучение на украинците за работа със сложната система, ще бъдат предоставени от осем държави", се посочва в статията.

Посочва се, че през последните няколко месеца съюзниците на Украйна са прегледали арсеналите си и са избрали креативен, макар и ненадежден, начин за изграждане на нова система Patriot: изграждане на цялостна система от резервни части, сглобени в цяла Европа.

"Разполагаме с всички части на пъзела. Просто трябва да ги съберем заедно... Всички имаме ограничени възможности... Но ако обединим усилията си, мисля, че можем да го направим", е заявила бившият нидерландски министър на отбраната Кайса Олонгрен, която е изготвила плана след искане от Украйна за седем системи Patriot.

Тя се е съгласила, че някои части може и да не работят веднага заедно.