Президентът на САЩ Джо Байдън се надяваше да даде нов импулс за кандидатурата си за Белия дом и да повиши подкрепата си сред избирателите в дебата с опонента си от Републиканската партия Доналд Тръмп, но слабото му представяне предизвика вълна от паника сред демократите и поднови разговорите дали изобщо той трябва да бъде кандидат, коментират в редакцията на вестник The New York Times.

Според изданието представянето на Байдън е породило съмнения относно способността му да води активна и конкурентна кампания – и вместо да разсее притесненията относно възрастта си, 81-годишният Байдън я превърна в основна тема.

Демократите, прекарали месеци в защита на настоящия президент от скептиците, си разменяха неистови телефонни обаждания и текстови съобщения в рамките на минути след началото на дебата. Някои се обърнаха към социалните медии, за да изразят шок, докато други обсъждаха насаме помежду си: "Твърде късно ли е да убедим президента да подаде оставка в полза на по-млад кандидат?“, пише NYT.

Сега Байдън е изправен пред порой от призиви да подаде оставка, отбелязва един демократ.

"Партиите съществуват, за да печелят. Човек на сцената с Тръмп не може да спечели. Страхът от Тръмп потисна критиките към Байдън, сега същият страх ще подхрани призивите за оставката му“, обяснява събеседникът на редакцията.

В същото време съветниците на Байдън отхвърлят всякакви спекулации за оттеглянето му от надпреварата. Така вицепрезидентът Камала Харис, която се смята за възможен кандидат вместо Байдън, се изказа в негова защита, като заяви, че американците трябва да се съсредоточат върху това, което той е постигнал за страната по време на управлението си, а не върху представянето му на дебати. Въпреки че дори тя призна, че "беше слаб старт, това е очевидно за всички“.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, който също бе споменаван като възможен заместник на Байдън, също отхвърли разговорите за промяна на кандидата.

"Никога няма да обърна гръб на президента Байдън и не познавам нито един демократ в моята партия, който да го направи, особено след тази вечер“, категоричен бе той.

В същото време бившият сенатор Клеър Маккаскил, демократ от Мисури, нарече случилото се "криза“.

"Джо Байдън трябваше да направи едно нещо тази вечер, но не го направи. Той трябваше да свърши една работа, която беше да убеди Америка, че на неговата възраст може да върши работата, а днес не я свърши“, каза тя.

В същото време, пише NYT, действащите президенти често се спъват в първия си дебат, но в много случаи те компенсират това с по-силни последващи изяви. Проблемът за Байдън обаче е, че няма други насрочени дебати до 10 септември, което означава, че той няма да има шанс да си възвърне позициите няколко месеца.

"Така че вместо да рестартира кампанията в полза на Байдън, както се очакваше, екипът на президента приключи вечерта, знаейки, че задачата на следващите няколко дни, ако не и седмици, ще бъде да поправи щетите и да обедини партията зад своя обсаден лидер“,обобщава NYT.