Все още е възможно Украйна или Русия да организират по-успешна военна кампания тази година, отколкото експертите очакват. Но най-вероятният изход от тазгодишните военни действия ще бъде продължаване на вече създалата се безизходица, която в крайна сметка ще определи края на войната, коментира американският вестник The ​​New York Times.

Украйна иска да върне цялата си загубена територия, но това едва ли ще се случи, уверени са в редакцията.

"Украинците вярват в способността си да отвърнат на удара. Те защитиха Киев, превзеха Херсон и отблъснаха Русия от Харков през 2022 година. Тяхната армия е по-калена в битки от всички други в Европа и стана по-усъвършенствана заради възприемането на американски и съюзнически технологии. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) избегнаха най-лошия изход: пълно поражение, сваляне на демократичното правителство в Киев и поставяне на руски марионетки на негово място. Сега много украинци вярват, че отстъпките към Русия биха означавали, че техните сънародници са загинали напразно“, се казва в статията.

Украйна е загубила много хора във войната - убити и ранени - и боеприпасите и оборудването на военните й са на изчерпване. Въпреки че Европа току-що одобри 50 милиарда ерво икономическа помощ, американските пари са тези, които захранват военната мощ на Киев. Но повечето републиканци в Камарата на представителите сега се противопоставят на допълнителна помощ за Киев. И дори някои републиканци питат служители от администрацията на Джо Байдън каква стратегия би могла да излезе от сегашната безизходица на бойното поле. Междувременно финансирането се забърква в дебати относно граничната политика.

"Ако Украйна не може да получи това, от което се нуждае, за да победи Русия, каква сделка може да сключи?“, питат анализаторите.

Те вярват, че руският президент Владимир Путин може да се съгласи на мирно споразумение, което ще му даде територията, която сега контролира, и което ще принуди Украйна да остане неутрална, спирайки нейната интеграция с Европа. Украинците наричат подобна ​​сделка капитулация, но без повече американска помощ може да бъдат принудени да я приемат.

Една по-добра сделка за Украйна би й върнала поне част от нейната територия, както и обещание, че САЩ и Европа ще й помогнат да се защити от Русия. Може би тогава Путин ще се замисли за по-нататъшни атаки. При този сценарий Украйна може да не се присъедини незабавно към НАТО или Европейския съюз – перспектива, която донякъде предизвика и инвазията на Русия.

Но за да бъде възможно подобно споразумение, Украйна ще се нуждае от по-силна армия, за да подкопае мощта на Русия. Руската армия е отслабена, нейните най-модерни оръжия са загубени, а модернизацията й бе отложена с години. Ако предложеният пакет от помощ от САЩ в размер на 60 милиарда долара бъде реализиран, то той може да позволи на Украйна да предприеме по-смели удари зад руските линии - подобни операции изкарват Москва извън равновесие. Парите на Конгреса може да бъдат разликата между лоша по-добра сделка за Украйна. Наличието им би засилило позицията на Украйна на масата за преговори. Без тях теорията на Путин, че Русия ще надживее Запада, може и да се окаже вярна, предупреждават от редакцията.