Президентът на САЩ Джо Байдън тайно е наредил на правителството на САЩ да споделя информация за руски военни престъпления в Украйна с Международния наказателен съд в Хага, съобщава The New York Times.

Тайната заповед на Байдън до американските медии стана известна от служители, запознати с въпроса. Официални лица смятат, че подобен ход на американския президент показва значителна промяна в политиката на САЩ.

Както обясниха служители, решението на Байдън зачеркна месеци съпротива от страна на Пентагона, който се опасяваше, че подобен ход може да създаде прецедент, който би позволил преследване на американските военни.

Според NYT Съединените щати разполагат с информация за решението на руски официални лица да нанесат умишлени удари по гражданска инфраструктура в Украйна, както и да депортират насилствено украински деца от окупираните територии.

Част от информацията, според NYT, американската страна вече е споделила с украинските прокурори, но не и със съда в Хага.

МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин за незаконния износ на украински деца в Руската федерация. Издадена е заповед и за руския детски омбудсман.

През март тази година британският министър на правосъдието Доминик Рааб заяви, че Лондон ще помогне на МНС в разследването на дела срещу Руската федерация и Путин.

Освен това МНС започна да разследва експлозията на Каховската водноелектрическа централа от руснаците. По-специално, в средата на юни представители на съда в Хага посетиха Херсон и Антоновка, които бяха наводнени след разрушаването на язовира.