Бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп може да получи подкрепата на рекорден брой американски евреи на президентските избори в страната, съобщава вестник New York Post, позовавайки се на социолога от Републиканската партия Джон Маклафлин.

"Президентът Тръмп има шанс да спечели най-големия дял от еврейския вот за всички времена“, коментира Маклафлин пред вестника.

Позовавайки се на източници от кампанията на Тръмп и някои политици, изданието подчертава, че увеличаването на подкрепата за Републиканската партия сред евреите се свързва с "отвращение на избирателите поради нарастващия антисемитизъм и враждебността на крайнолевите демократи към Израел“.

Според вестника около 70% от евреите традиционно гласуват за Демократическата партия, докато републиканците получават не повече от 30% от гласовете им. Тази година обаче Маклафлин очаква подкрепата на евреите за Тръмп да се увеличи, особено в щати като Пенсилвания, Мичиган, Невада, Аризона и Джорджия, както и в части от Ню Йорк, които са дом на най-големите еврейски общности в страната.

Според New York Post дори малка промяна в разпределението на гласовете може да повлияе на Избирателната колегия и да промени изхода от президентската надпревара. Така през 2020 година настоящият президент на САЩ Джо Байдън получи приблизително 3% повече гласове от Тръмп в посочените по-горе щати.