Бавното снабдяване с оръжия от САЩ и наложените ограничения върху използването им демотивират украинците и водят до териториални загуби на фронта на фона на непрекъснатото руско настъпление, особено край Харков, пише американският вестник New York Post.

"Сега руснаците имат инициативата по целия театър на бойни действия. Те диктуват мястото, времето, интензивността и темпото на военните действия. Украинците са оставени на заден план и са принудени единствено да реагират“, обяснява Джордж Барос, ръководител на руската група в базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната.

Току-що обявеният нов пакет от помощ на САЩ на стойност 275 милиона долара може да се окаже твърде малък и твърде закъснял предвид шестмесечната пауза в доставките, коментира изданието.

"Забавянето струваше скъпо, принуди Украйна да отстъпи допълнителна територия, като същевременно създаде морална криза за доброволческите сили на страната“, се казва в статията.

Барос отбелязва, че през май миналата година не е имало такива проблеми с набирането на доброволци във Въоръжените сили на Украйна, тъй като украинците поддържаха висок морал и имаха надежда за победа. Тази надежда избледня поради поредица от териториални загуби и забавяне на западната помощ.

"[ВСУ] се чувстват изоставени. Моралът е нисък, те не се чувстват подкрепени. Те знаят, че окръг Колумбия (Вашингтон) ограничава способността им да се защитават. Те не са ентусиазирани да се бият, защото разбират, че има недостиг на оръжия и няма гаранция, че те ще бъдат оборудвани, въоръжени и обучени правилно“, обяснява Барос.

Според анализатора сегашните американски доставки на оръжия и боеприпаси едва ли ще са достатъчни, за да може Украйна да предприеме ефективни контраофанзиви срещу Русия. Експертът е убеден, че Вашингтон трябва радикално да преразгледа отношението си към подкрепата на Украйна.

"Ние им даваме достатъчно, за да избегнат бедствие, когато ситуацията стане много тежка, но това не е достатъчно. Докато следваме политики, които умишлено връзват ръцете на украинците зад гърба им, докато изпращаме помощ по начин, който играе в полза на руското командване, не позволяваме на украинците да постигнат успех“, обобщава Барос.