Почти половината американци под 35-годишна възраст са готови да напуснат заради политически разногласия на работното място, пише The New York Post, позовавайки се на данни от ново проучване. Освен това става дума дори за случаи, когато началниците на служителя имат различни политически възгледи.

САЩ и преди са преминавали през пикове на поляризацията, като американците са изложени на риск от прекъсване на връзки с приятели и любовници и дори членове на семейството. Сега обаче има нова тенденция - готовност да се откажеш от заплатата заради убежденията си.

Според изданието това е още един знак, че политиката е станала всеобхватна и е навлязла във всички сфери на живота на хората. Но най-опасното е, че младите хора са станали абсолютно нетолерантни към хората, с които не са съгласни.

Проучването е проведено от компанията за търсене на работа Indeed. То показа, че 60% от служителите биха предпочели да работят за компания, в която изпълнителният директор споделя техните политически възгледи. В същото време 28% от анкетираните заявяват, че биха напуснали, ако възникнат политически разногласия, а 32% са готови да напуснат, ако шефът им каже нещо, с което не са съгласни.

NYP отбелязва, че по-младите служители са още по-нетолерантни към други гледни точки. Ако погледнете възрастовия сегмент 18-34 години, 40% от работниците тук вече са казали, че биха напуснали поради политически разногласия на работното място или с директора. Това показва пълна липса на интерес към това какво мислят другите хора. За каква демокрация можем да говорим тогава?

"Фактът, че почти половината от нас биха предпочели да се уволнят заради политически разногласия, отколкото да бъдат отворени за уважително съвместно съществуване, е красноречив знак за това колко се е задълбочило разделението“, казват от Indeed в коментар за проучването.

Милениалите са израснали в епоха, когато техните колежи и университети са заемали силни позиции по различни политически въпроси, които разделят обществото, смята NYP. Абсурдът стигна дотам, че след като Тръмп спечели изборите през 2016 г., образователните институции предложиха психологическа помощ на студентите.

Не е изненадващо, че американските младежи вече не могат да общуват с хора с различни политически възгледи на работното място. И им е по-лесно да възпроизведат културата на "безопасно пространство“, на която са се радвали в кампусите.

Част от вината е и на работодателите. Достатъчно е да си спомним как през лятото на 2020 г. компаниите направиха всичко възможно, за да направят корпоративни изявления, които приличаха повече на самобичуване. Младите се убедиха, че техният път е единственият правилен, дори и да рискуват да останат без работа.

Изданието дава пример с компанията Goya, която беше бойкотирана, защото изпълнителният й директор се осмели да подкрепи Тръмп. "Въпреки че много хора се смятат за изключително толерантни, това не е така, тъй като активизмът е мигрирал от кампусите към работното място. Те са изключително нетолерантни към политическите различия“, обясни пред NYP Грег Лукяноф, съавтор на The Changing American Mind. "Това е вредно за демокрацията и също така е проява на елитарност и високомерие“.

Президентските избори са точно зад ъгъла и е ясно, че страстите тепърва ще се разгорещяват, а с това и политическите разногласия на работното място. Всеки разумен човек трябва да осъзнае, че политиката не трябва да засяга работното място. Но данните показват, че това не винаги е така.

Според гореспоменатото проучване 54% от анкетираните потвърждават, че им е неприятно да слушат за политика на работа. Само 34% обаче са признали, че обсъждат политически теми.

Нещо повече, 39% казват, че са се чувствали подложени на натиск да се придържат към определена политическа гледна точка, а 29% вярват, че са били дискриминирани или преследвани заради своите убеждения.

Изданието отбелязва, че в корпоративната сфера понякога има проблясъци на надежда, макар и не винаги успешни. Така през 2020 г. главният изпълнителен директор на Coinbase Браян Армстронг обяви прекратяване на огъня в офиса. В резултат на това той загуби 5% от най-активните си служители.

Наскоро, на фона на продължаващия конфликт в Близкия Изток, главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай посъветва служителите си да не използват "компанията като лична платформа“ и да не "се карат за разрушителни въпроси или да обсъждат политика“.

Както подчертава NYP, време е Америка да изясни необходимостта от разделяне на работата и политиката, така че предстоящите избори да не доведат до масови напускания. За изданието за много хора е дошло времето да се научат да споделят работното си пространство дори с тези, с които не са съгласни.