Два руски военни самолета са били засечени да оперират в международното въздушно пространство край Аляска, съобщи организацията NORAD, общата военна организация на САЩ и Канада, предава ABC News.

Самолетите са оперирали във въздушното пространство, известно като зона за идентификация на въздушната отбрана, която се простира на 241 км от бреговата линия - зона, в която самолетите трябва да се идентифицират.

"Руските самолети са останали в международното въздушно пространство и не са навлизали в американското или канадското суверенно въздушно пространство", заявяват от NORAD. "Тази руска дейност до Аляска се случва редовно и не се разглежда като заплаха".

Изглежда, че САЩ не са изстреляли прехващащи самолети, като NORAD посочва в съобщение за пресата, че руските самолети са били "открити и проследени".

През юли изтребители на Съединените щати и Канада прихванаха четири руски и китайски бомбардировача, летящи в международното въздушно пространство близо до Аляска, съобщиха тогава официални лица.