По време на Студената война Германия служи като щит за повечето членове на НАТО от Русия. Въпреки всички рискове, членството на Западна Германия в НАТО направи Алианса по-силен и изигра решаваща роля в защитата на германската демокрация и суверенитет. Днешните лидери на НАТО трябва да признаят "германския прецедент“, да научат този урок и да осъзнаят, че Украйна е необходима в Алианса по същите причини. Това е значителна сила, която ще направи НАТО по-силен и по-безопасен, пише Хорхе Бенитес от Командно-щабния колеж на Корпуса на морската пехота на САЩ в материал за The National Interest.

Украйна е по-голяма по територия от всяка европейска членка на НАТО и ще осигури на алианса стратегическата дълбочина, която толкова липсва на източните й граници с Русия днес. Що се отнася до населението, Украйна е дом на около 35 милиона души, които са доказали готовността си да се бият и жертват в защита на своята демокрация. И накрая, Украйна има армия от около 800 хиляди души. Нейните войски имат богат боен опит.

Дори Западна Германия се нуждаеше от предното разполагане на стотици хиляди войници от съюзническите сили, за да защити себе си и границите на НАТО от Русия. Украйна ще може да се присъедини към НАТО без допълнителни заплахи и да се защитава, без да привлича военни от други членове на Aлианса. Като се има предвид наличието на технологии (по-специално противовъздушна отбрана, ракети, дронове и изтребители) и достатъчна логистика, Украйна ще може да прекрати конфликта без никакви жертви от страна на персонала на НАТО, твърди авторът.

Но най-незаслужено пренебрегваната причина за поканата на Украйна в НАТО на този етап е, че самият Aлианс се нуждае от Киев, за да предотврати руско присъствие в други европейски страни. Приемането на Украйна в НАТО би премахнало сегашната уязвимост на членовете на НАТО около Балтийско море. Украйна ще се превърне в основен съюзник за тях в региона, което ще принуди Русия да помисли два пъти, преди да предприеме каквито и да е действия срещу по-малките си съседи.

Поради численото превъзходство и географските предимства на Русия, повечето членове на НАТО ще се сблъскат с трудности, ако трябва да защитават източните членове на Aлианса и да им изпращат подкрепления. Украйна дори няма да трябва да прави това. Просто като натрупа достатъчно голяма армия, за да защити собствените си граници, Украйна ще принуди Русия да поддържа повече сили на юг, отколкото страните от НАТО имат около Балтийско море. Следователно поканата на Украйна в НАТО не само няма да увеличи риска от конфликт с Русия, а напротив, ще го премахне, тъй като нито един руски владетел няма да посмее да води война с НАТО на два фронта.

Членството на Украйна в НАТО ще сложи край на въпроса за намеренията и възможностите на Москва, тъй като, каквито и да са те, присъствието на Украйна до такава степен ще укрепи Aлианса на изток, че Русия няма да посмее да атакува нито един от съюзниците. Тази седмица НАТО ще отбележи седемдесет и петата си годишнина на срещата на върха във Вашингтон. Въпреки многобройните заплахи и рискове по време на Студената война, НАТО донесе траен мир на своите членове в Западна Европа. Който и да беше на власт в Москва, мощта на НАТО успешно държеше Русия на разстояние и Русия никога не нападна Aлианса. Покана към Украйна би укрепила допълнително съюза и би осигурила траен мир, включително за останалата част от Европа, пише Бенитес.